четверг, 18 мая 2017 г.

Олимпиада (район) 2017 5 класс

УТВЕРЖДАЮ
Председатель организационного комитета по проведению 2 этапа областной олимпиады среди учащихся 2-й ступени  общего среднего образования
                              Т.А.Газизова
_________________________ 2017 года

Задания II (районного) этапа областной олимпиады
 по английскому языку для V класса


LISTENING    COMPREHENSION
TIM TAKES MEDICINE

It is winter now and John is ill. He has a bad cough; he has a terrible headache and feels a pain in his chest. The doctor came yesterday. He felt the boy's pulse and listened to his lungs. He gave him some medicine. The doctor told John to stay in bed and take the medicine regularly 3 times a day.
Now there is a bottle of medicine on John's table near his bed. But John doesn't want to take it.
Suddenly he remembers Mark Twain's Tom Sawyer and his cat. John read the book about them last summer. So John gets out of his bed, takes his big black cat Tim and gives him his medicine, Tim likes the medicine and begins to drink it. But at that moment John's mother comes into the room. She sees John, Tim and the bottle of medicine. She understands everything. "Don't be silly, John," she says. "You should drink the medicine, not the cat. You are ill, the cat isn't. But the cat can feel bad because of the medicine. You shouldn't give it to Tim. Be a good boy, take a spoon of the medicine and try to sleep."













LISTENING COMPREHENSION TEST                                             40 p

I. Write who does or did the following: the doctor, the boy, the cat, the mum (8*1 points)
1.       has a terrible headache;
2.       told John to stay in bed;
3.       felt the boy’s pulse and listened to his lungs;
4.       doesn’t like the medicine;
5.       remembers the story about Tom Sawyer and his cat;
6.       likes medicine;
7.       understands everything.
8.       can feel bad

II. Make the right choice: ‘True’, ‘False’ (10*3)
1. It is winter now.
2. Tim is ill.
3. John isn't coughing.
4. The doctor told John to stay in bed,
5. The doctor told John to go for a walk.
6. John didn't want to take medicine.
7. John has many pets at home.
8. The boy gives the cat his medicine.
9. Tim doesn't like the medicine.
10. John's mother told John to take the medicine.

  III. Choose the sentence according to the text: (4*0,5 points)
      1.       a) John has to stay in bed because he wants to sleep.
      b) John has to stay in bed because he is ill.
      2. a) He has to take the medicine three times a day.
          b) He has to take the medicine two times a day.
      3. a) The boy wants to give the medicine to his cat because he doesn’t like medicine.
          b) The boy wants to give the medicine to his cat because Tim wants to drink it.
      4. a) John’s mother tells him to give Tim the medicine.
          b) John’s mother tells him to try to sleep.



УТВЕРЖДАЮ
Председатель организационного комитета по проведению 2 этапа областной олимпиады среди учащихся 2-й ступени  общего среднего образования
                              Т.А.Газизова
_________________________ 2017 года

USE OF ENGLISH                        80 p
I. Put the nouns in brackets in the plural form (5*2 points):
1. My elder sister is afraid of _________________ (mouse).
2. In the zoo we saw three _________________ (fox).
3. What _________________ (country) does Belarus border on?
4. Don’t forget to clean your_________________ (tooth) twice a day.
5. The _________________ (woman) looked beautiful in their long dresses.

II. Circle the correct answer. (10*2 points)
1. Students…………talk and eat in the class.
   A can                  B must           C mustn’t
2. He enjoys listening ……….music.
   A of                    B at                 C to
3. There is …….sugar on the floor.
   A some               B a                  C many
4……. is your birthday?
   A What               B When          C How
5. My sister is … than my brother.
   A. more taller       B taller           C the tallest
6. Is there … coffee in the cup?
   A. some               B. any             C. many
7. I didn’t buy sugar. There is … sugar at home.
   A. some                    B. no         C. any
8. I get up … 7 o’clock.
   A. in                     B. at                C. on
9. … last Sunday I slept very little.
   A. on                    B. in                C.-
10. She is …. girl in the world.
   A. happyest              B. happier        C. the happiest

III. Open the brackets and put the verbs into the tense form. (10*3 points)
Long, long ago there 1_______ (live) a lot of mice in an old house. There 2_______ (be) a cat in that house too. The mice 3_______ (be) afraid of the cat but they 4_______ (not know) what to do. So one day they all 5_______ (come) to an old clever mouse and 6_______ (talk) about the cat. “What can we do?” they 7_______ (ask). “The cat will kill us all.” Suddenly one little mouse 8_______ (say), “Let’s put a bell round the cat’s neck and we will hear it.” They were all very glad and they 9_______ (begin) to dance. Suddenly the clever old mouse 10_______ (want) to know “ Who will put the bell round the cat’s neck?”
IV. Прочитай текст и найди правильный ответ из предложенных
А) True (верно) B) False (неверно) C) Doesnt say (в тексте не сказано). (10*1 points)
  A bear is a large, heavy, strong animal with thick fur and a very short tail. There are several kinds of bears, black bears, polar bears, and grizzly bears. The brown bear lives in the forests and mountains of Northern America, Europe and Asia. Bears live alone; they never live in groups. Mother bear usually has from one to four baby bears. They are born in the winter and drink their mother’s milk. They live with their mother for one or two years. Bears often spend much of their winter sleeping. Before winter they eat a lot of food. Bears can be dangerous to people.
1.                     A bear has small eyes.
  А) True B) False C) Doesn’t say
2.                     Bears can be black.
  A) True B) False C) Doesn’t say
3.                     Bears don’t live in Europe.
  A) True B) False C) Doesn’t say
4.                     They live in groups.
  А) True B) False C) Doesn’t say
5.                     Mother bear has more than five babies.
  А) True B) False C) Doesn’t say
6.                     Baby bears are born in the winter.
  А) True B) False C) Doesn’t say
7.                     Baby bears live with their father.
  А) True B) False C) Doesn’t say
8.                     Baby bears hunt with their mother.
  А) True B) False C) Doesn’t say
9.                     Bears eat a lot before winter.
  A) True B) False C) Doesn’t say
10.                Bears are never dangerous.
  A) True B) False C) Doesn’t say
V. Complete the dialogue with necessary words. (10*1 points)
 turn
opposite
next
cross
over
 theatre
past
away
 turn
straight
-         Excuse me! How do I get to the 1 …?
-         It is not far 2 __________. Go 3 __________ ahead. Then 4 __________ right at the traffic lights. Go 5 __________ the park, 6 __________ left. Go 7 __________ the bridge, 8 __________ the street. The theatre is 9 __________ to the museum, just
10 __________ the swimming-pool.


УТВЕРЖДАЮ
Председатель организационного комитета по проведению 2 этапа областной олимпиады среди учащихся 2-й ступени  общего среднего образования
                              Т.А.Газизова
_________________________ 2017 года
SITUATIONS
1.                Let’s talk about your family. Who is your best friend in your family?
·        Do you help your mum?
·        Do you have any pet at home?
·        What does your Mum/Dad like to do in the evening?
·        What do you do together?
2.                Let’s talk about your friends. Who is your best friend?
·        Is your friend a pupil?
·        When is your friend’s birthday?
·        Is he/she a good friend?
·        What do you do together with your friend?
3.                Let’s talk about your house/flat. What is your favourite place in your house/flat?
·        Is your house/flat big?
·        Do you or your Mum tidy up your room?
·        What do you usually do in your room?
·        What do you have in the kitchen?
4.                Let’s talk about seasons. What is your favourite season?
·        What is the weather today?
·        What do you usually do in winter?
·        Do you often go to the river in summer?
·        Do you like rainy or sunny weather?
5.     Let’s talk about your day off. What do you usually do?
·        When do you get up on your day off?
·        Where can you have a day off?
·        Do you play with your friends on your day off?
·        What do you usually do on your birthday?
6.                Let’s talk about your favourite TV programmes. What do you usually watch?
·       Do you watch many films on TV?
·       What programmes do your parents usually watch?
·       Are news programmes boring or exciting for you?
·       When is your favorite programme on TV?
7. Let’s talk about Belarusian national holidays. What are the most popular holidays in our country?
·       What dishes do your family cook at Christmas?
·       How do you decorate your house/flat on holidays?
·       What presents do you usually get in your family?
·       Do you prefer getting or giving presents on holidays?














1.     Let’s talk about your family. Who is your best friend in your family?


2.     Let’s talk about your friends. Who is your best friend?

3.     Let’s talk about your house/flat. What is your favourite place in your house/flat?


4.     Let’s talk about seasons. What is your favourite season?

5.    Let’s talk about your day off. What do you usually do?

6.    Let’s talk about your favourite TV programmes. What do you usually watch?


7.    Let’s talk about Belarusian national holidays. What are the most popular holidays in our country?






KEYS (5-th form)
Use of English                                  (80 points)
I.                   1. mice, 2. foxes, 3. countries, 4. teeth, 5. women.
II.                1. C, 2. C, 3. A, 4. B, 5. B, 6.B, 7.A, 8.B, 9.C,10.C
III.             1. lived, 2. was, 3.were, 4. didn’t know, 5. came, 6. talked, 7. asked, 8. said, 9. began, 10. wanted
IV.            1. C, 2. A, 3. B, 4. B, 5. B, 6. A, 7. B, 8. C, 9. A, 10. B
V.               1. theatre, 2. away, 3. straight, 4. turn, 5. past, 6. turn, 7. over, 8. cross, 9. next, 10.opposite
Listening Comprehension                                          (40 points)
I.                   1. the boy, 2. the doctor, 3. the doctor, 4. the boy, 5. the boy, 6. the cat, 7. the mum, 8. the cat
II.                1. True, 2. True, 3. False, 4. True, 5. False, 6. True, 7. False, 8. True, 9. False, 10. True
III.             1. b, 2. a, 3. a, 4. b



Комментариев нет:

Отправить комментарий